"> Hippomedi

Rokotussuositukset

Varsojen rokotus:
1. Perusrokotus 5-6 kk iässä (tetanus ja influenssa), jonka jälkeen toinen perusrokotus 1 kk kuluttua eli noin 6-7 kk iässä (tetanus ja influenssa). Tämän jälkeen tehosterokotus 1 vuoden iässä (tetanus ja influenssa). Näiden rokotusten jälkeen annetaan influenssarokotus 6-12 kk välein ja tetanus 24 kk välein.
Vasta-aineiden muodostumisen kannalta on tehokkainta, kun kolmas rokotus annetaan noin 5-6 kk kuluttua 2. perusrokotteesta.

Ravureiden rokotusohjelma:
Kaikkien Suomessa kilpailevien hevosten ja ponien tulee olla rokotettuja hevosinfluenssaa vastaan.

Ikäluokasta 2020 alkaen rokotusohjelma aloitetaan kolmella perusrokotuksella, joita seuraa vuosittainen tehosterokotus. Vanhemmilla hevosilla rokotusohjelma aloitetaan kahdella perusrokotuksella, joita seuraa vuosittainen tehosterokotus.

Molempien rokotusohjelmien 2. perusrokotus tulee antaa 1.1.2021 alkaen 21-60 vuorokauden kuluessa ensimmäisestä. Lisäksi vuonna 2020 ja myöhemmin syntyvien hevosten 3. perusrokotus tulee antaa 120-180 vuorokautta toisesta rokotuksesta. Vuosittainen tehosterokotus annetaan 12 kk sisällä.

Vaikka 1. tai 2. rokotus on annettu vuoden 2020 puolella, tulee 1.1.21 alkaen noudattaa uusia aikarajoja.

Ratsujen rokotusohjelma:
1.perusrokotus, jonka jälkeen 2.perusrokotus 21-92 vrk kuluttua. Tämän jälkeen ensimmäinen tehosterokotus < 7 kk kuluttua, jonka jälkeen tehosterokotukset vuosittain. Kansainvälisissä kilpailuissa ei hevosen viimeisestä rokotuksesta ole saanut kulua enempää kuin 6 kk + 21 vrk. Tämä sääntö koskee myös islanninhevosia. Tarkemmin voimassa olevat rokotussäädökset löytyvät ravureille Suomen Hippoksen nettisivuilta ja ratsuille SRL:n nettisivuilta. Hevosten rokottaminen herpesvirusta vastaan:
Herpesvirusta vastaan rokottaminen ei suojaa täysin infektiolta ja tehosteita tarvitaan usein (3-6 kk välein). Rokottamista herpesvirusta vastaan kannattaa harkita kilpahevosilla, nuorilla (alle 5-vuotiailla) hevosilla sekä hevosilla jotka ovat tekemisissä tiineiden tammojen kanssa.
1.rokotus, jonka jälkeen tehosterokotus 1 kk kuluttua. Tämän jälkeen tehosterokotus 3-6 kk välein.

Kantavien tammojen rokottaminen:
Kantavat tammat on suositeltavaa rokottaa virusaborttia (herpesvirus) vastaan, joka voi aiheuttaa luomisen viimeisen tiineyskuukauden aikana. Rokote annetaan 5., 7. ja 9.tiineyskuukautena.
Lisäksi kantavat tammat on suositeltavaa rokottaa jäykkäkouristusta (tetanus) ja influenssaa vastaan noin kuukausi ennen varsomista. Tällä pyritään varmistamaan mahdollisimman hyvät vasta-ainetasot ternimaitoon.