"> Hippomedi

Rokotussuositukset

Varsojen rokotus:
1. Perusrokotus 5-6 kk iässä (tetanus ja influenssa), jonka jälkeen toinen perusrokotus 1 kk kuluttua eli noin 6-7 kk iässä (tetanus ja influenssa). Tämän jälkeen tehosterokotus 1 vuoden iässä (tetanus ja influenssa). Näiden rokotusten jälkeen annetaan influenssarokotus 6-12 kk välein ja tetanus 24 kk välein.
Vasta-aineiden muodostumisen kannalta on tehokkainta, kun kolmas rokotus annetaan noin 5-6 kk kuluttua 2. perusrokotteesta. Vaikka ravihevosilla 3. kohdan tehostetta ei sääntöjen mukaan vaadita, on se vasta-ainemuodostuksen kannalta suositeltavaa.

Ravureiden rokotusohjelma:
1.perusrokotus, jonka jälkeen 2.perusrokotus 21-92 vrk kuluttua. Tämän jälkeen rokotus vuosittain.

Ratsujen rokotusohjelma:
1.perusrokotus, jonka jälkeen 2.perusrokotus 21-92 vrk kuluttua. Tämän jälkeen ensimmäinen tehosterokotus < 7 kk kuluttua, jonka jälkeen tehosterokotukset vuosittain. Kansainvälisissä kilpailuissa ei hevosen viimeisestä rokotuksesta ole saanut kulua enempää kuin 6 kk + 21 vrk. Tämä sääntö koskee myös islanninhevosia. Tarkemmin voimassa olevat rokotussäädökset löytyvät ravureille Suomen Hippoksen nettisivuilta ja ratsuille SRL:n nettisivuilta.

Hevosten rokottaminen herpesvirusta vastaan:
Herpesvirusta vastaan rokottaminen ei suojaa täysin infektiolta ja tehosteita tarvitaan usein (6 kk välein). Rokottamista herpesvirusta vastaan kannattaa harkita kilpahevosilla, nuorilla (alle 5-vuotiailla) hevosilla sekä hevosilla jotka ovat tekemisissä tiineiden tammojen kanssa
1.rokotus, jonka jälkeen tehosterokotus 21-92 vrk kuluttua. Tämän jälkeen rokotus 6 kk välein.

Kantavien tammojen rokottaminen:
Kantavat tammat on suositeltavaa rokottaa virusaborttia (herpesvirus) vastaan, joka voi aiheuttaa luomisen viimeisen tiineyskuukauden aikana.
Rokote annetaan 5., 7. ja 9.tiineyskuukautena.
Lisäksi kantavat tammat on suositeltavaa rokottaa jäykkäkouristusta (tetanus) vastaan noin kuukausi ennen varsomista.