"> Hippomedi

Ohjeita omistajille

Suomen eläinlääkäripraktikot ry:n loishäätösuositukset on päivitetty vuonna 2018. Suositukset ikäryhmittäin ovat luettavissa loishäätösuositukset -osiossa (ks valikko vasemmalla). Tiivistettynä suositus aikuisten terveiden hevosten osalta on seuraavanlainen:

Syksyllä tutkitaan ulostenäytteet ja lääkitään yksilöllisesti tuloksen perusteella. Vaihtoehtona on loislääkitä kaikki hevoset suurten Strongylusten ja heisimadon varalta (ivermektiini + pratsikvanteeli, moksidektiini + pratsikvanteeli tai kaksinkertaisella annoksella pyranteeliembonaattia).

Keväällä lääkitään hevoset loislääkkeellä ulostenäytteen perusteella tarvittaessa (jos ulostenäytteen epg-arvo > 200).

Perustelut
Useat sisäloiset ovat kehittäneet tai kehittämässä resistenssiä lääkkeisiin. Resistenssitilanne on kuitenkin tallikohtainen. Hevosilla yksilöinä on eri määrä matoja ja tutkimusten mukaan 20 % hevosista kantaa 80 % madoista. Siten koko tallia ei tulisi loislääkitä rutiinisti vaan hevoset lääkitään yksilöinä tarpeen mukaan. Tarve määritetään tutkimalla ulostenäyte McMaster-menetelmällä, jossa saadaan tulos madonmunien määränä per grammaa ulostetta (epg-arvo).