"> Hippomedi

Haavat

Hevosen tetanus-rokotussuojan voimassaolo täytyy aina tarkastaa haavojen yhteydessä!
Tuoreeseen haavaan ei tule laittaa mitään mitä ei laittaisi oman silmän alaluomen alle eli haavan puhdistus vedellä riittää alkuun. Jos haava vuotaa runsaasti verta, voi sen päälle tehdä painesiteen tyrehdyttämään verenvuotoa. Hevosen raajan haavat kannattaa yleensä ommella, koska ne paranevat näin nopeammin ja samalla vältetään mahdollisen liikalihan kasvu haava-alueelle. Silmäluomien haavat ovat myös useimmiten ommeltava. Suuret haavat ja rinta- sekä vatsaontelon alueen syvät pistohaavat on myös suositeltavaa aina tarkastaa eläinlääkärin toimesta. Mikäli haavaa ei pystytä kokonaan sulkemaan ompelemalla, on useimmiten haavan osittaisesta ompelustakin erittäin suuri hyöty haavan paranemisajan lyhentymisenä.
Hevosen haavoja arvioitaessa on aina pyrittävä arvioimaan onko haava lähellä jotain niveltä tai jännetuppea. Mikäli näin on ja on mahdollista, että haava ulottuu niveleen tai jännetuppeen, on haava tarkastettava mahdollisimman pikaisesti eläinlääkärin toimesta. Mikäli haavasta todetaan yhteys johonkin edellä mainituista rakenteista, tulee kontaminoitunut nivel/jännetuppi huuhdella viimeistään 24-48 h kuluessa. Nivelen/jännetupen huuhtelu on paras suorittaa klinikkaolosuhteissa ja usein toimenpide vaatii hevosen nukuttamisen.
Mikäli haavan tarkemmassa tarkastelussa todetaan, että haava on hyvin pinnallinen eikä huolestuttavassa paikassa, riittää hoidoksi todennäköisesti haava-alueen puhtaana pito sekä päivittäinen haavan puhdistus vedellä ja laimennetulla jodiantiseptilla (Betadinen laimennus: 10 ml Betadinea lisätään 1 l vettä). Tarvittaessa hevoselle annetaan tulehduskipulääke- ja/tai antibioottikuuri eläinlääkärin harkinnan ja ohjeiden mukaisesti.

Huomatessasi hevosella haavan, on suositeltavaa ottaa yhteys eläinlääkäriin, jolloin voidaan yhdessä tapauskohtaisesti pohtia paras hoitovaihtoehto.