"> Hippomedi

Ähkyoireet

Mikäli hevosella havaitaan ähkyyn viittaavia oireita (ei syö, menee makuulle, piehtaroi ja on levoton, potkii mahan alle, katselee kylkiään), tulee se aina tutkia eläinlääkärin toimesta. Ähkyjä on monenlaisia ja vaikka hevonen olisi sairastanut ähkyn aiemminkin, ei koskaan voi olla varma että kyseessä on sama ongelma kuin edellisellä kerralla.

Mahdolliset leikkausta tai sairaalatasoista hoitoa vaativat ähkyt on tärkeää tunnistaa ajoissa, koska sairaalaan on usein matkaa vähintään muutaman tunnin ajomatkan verran. Hevosta ei tulisi lääkitä kipulääkkeellä ennen eläinlääkärin tutkimusta. Kipulääke voi peittää oireiden vakavuutta ja mikäli suun kautta annetulla kipulääkkeellä ei tunnu olevan vaikutusta, on eläinlääkärin vaikeampi arvioida luotettavasti hevosen kivun tasoa. Tulehduskipulääkkeitä ei tule käyttää ohjearvoja isommilla annoksilla vaan mikäli se ei ole riittävä kivunlievittäjä, tulee hevosta lääkitä muun tyyppisillä kipua voimakkaammin lievittävillä lääkeaineilla eläinlääkärin harkinnan mukaisesti.
Eläinlääkäriä odotellessa ei hevoselle tule antaa mitään syötävää ja sitä on hyvä kävelyttää, koska kävely stimuloi suoliston liikettä. Hevosta voi houkutella juomaan tarjoamalla sille vettä, jota on maustettu esim. omenamehulla tai melassisiirapilla.
Tallilla eläinlääkäri tekee hevoselle huolellisen yleistutkimuksen ja päättää jatkohoidon tarpeellisuudesta. Hevoselle useimmiten laitetaan nenämahaletku, jonka avulla tarkastetaan mahdollinen refluksi sekä voidaan antaa hevoselle suurempi määrä nesteitä. Tarvittaessa tutkitaan verinäytteet, tehdään peräsuolitutkimus sekä vatsaontelon ultraäänitutkimus. Mikäli tilanteen ei koeta olevan niin vakava, että hevonen täytyy lähettää sairaalahoitoon, jatketaan hoitoa kotona tai klinikalla hoitavan eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Erityisesti ummetusähkyjen kohdalla on suositeltavaa tarkastaa vatsaontelo rtg-kuvauksella suolisto hiekkakertymän varalta.  Mikäli hevosella on uusiutuvia ähkyoireita, tulee niiden syy pyrkiä selvittämään klinikalla tehtävien jatkotutkimusten avulla. Toistuvia ähkyoireita tavallisimmin aiheuttavat muun  muassa suoliston hiekkakertymät, mahahaava, hammasongelmat sekä suoliston tulehdukselliset sairaudet. Myös sisäloistartunta voi altistaa ähkyoireilulle.