ORPOVARSA

Mikäli pikkuvarsan emä menehtyy synnytyksessä tai pikkuvarsa-aikana, kannattaa heti panostaa keinoemon etsimiseen, koska hevonen kehittyy parhaiten toisten hevosten seurassa. Suomessa toimii keinoemovälitys, joka palvelee numerossa 050 3097 555. Se pyrkii löytämään orpovarsoille emän. Usein keinoemovälitykseen ilmoitetaankin tamma, jolta oma varsa on kuollut. Mutta myös tammaa, jolla on jo varsa alla voi kokeilla keinoemoksi. Nykyisin on mahdollista myös saada lääkkeellisesti melkein mikä tahansa tamma tuottamaan maitoa ja tammalle voidaan keinotekoisesti tehdä synnytystä vastaava tilanne, jolloin vieraan varsan hyväksyminen helpottuu. Orpovarsan kohdalla kannattaa siis olla hyvissä ajoin yhteydessä eläinlääkäriin .

Jos tammaa ei ole lopetettu lopetusaineilla, kannattaa tammalta lypsää mahdollisimman paljon ternimaitoa talteen. Mikäli tallilla varsoo useampia tammoja, kannattaa ternimaitoa lypsää varastoon ja pakastaa kaiken varalle. Vastasyntyneen varsan tulee saada hyvälaatuista ternimaitoa kuuden tunnin sisällä syntymästä, jotta ternimaidon sisältämät vasta-aineet pystyvät imeytymään suolesta varsan käyttöön ja suojaamaan sitä sen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Varsalta on suositeltavaa mitata veren vasta-ainepitoisuus noin vuorokauden ikäisenä. Jos tällöin havaitaan vasta-ainepuutos, voidaan tilanne korjata antamalla varsalle plasmaa.

Ternimaito säilyy jääkaapissa pari vuorokautta ja pakastettuna kaksi vuotta. Maito tulee lämmittää 38-asteiseksi ennen juottoa. Pakastettu ternimaito sulatetaan vesihauteessa. Sitä ei tule sulattaa/lämmittää mikrossa, koska kuumuus tuhoaa vasta-aineet. Maito voidaan juottaa varsalle kupista tai tuttipullosta varoen ettei sitä joudu varsan hengitysteihin. Tuttipullojen suuaukkoja ei ole suositeltavaa mennä suurentamaan, koska liian nopeasti ulostuleva maito kulkeutuu herkemmin hengitysteihin ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa keuhkokuumeen.

Vastasyntynyt varsa täytyy ruokkia tunnin välein ensimmäisenä elinviikkona. Maidon kerta-annos on noin 150-200 ml. Varsan juomasta maitomäärästä on hyvä pitää kirjaa, jotta nähdään paljonko varsa oikeasti on juonut. Keskimäärin varsa tarvitsee ensimmäisinä elinpäivinään noin 5 l maitoa. Ensimmäisen viikon jälkeen ruokintaväliä voidaan pidentää kahteen tuntiin ja kerta-annosta voidaan suurentaa 300-500 ml:aan. Varsaa tarkkaillaan ja maitomäärää lisätään samalla kun ruokintakertoja vähennetään varsan kasvaessa. 2-3 kk ikäinen varsa voi tarvita maitoa yhteensä jopa 15-17 l vuorokaudessa. Maitona käytetään tavallisesti tamman maidonvastiketta, jota saa maatalouskaupoista ja hevosrehuja myyvistä liikkeistä (Hankkija? Merkkejä?). PAVO SOS-kit.

Kun sopiva tammaehdokas on löytynyt, kannattaa yleensä viedä tamma varsan luokse, koska omassa kotitallissa tamma voi herkästi suhtautua vieraaseen varsaan kielteisesti. Varsaan kannattaa hieroa tamman omaa hajua tai vaihtoehtoisesti suihkuttaa molempiin voimakkaasti tuoksuvia, myrkyttömiä aineita esim vauvaöljyä peittämään vierasta hajua.
Ennen imetysyritystä kannattaa odottaa, että tamman utareet ovat täynnä. Myös varsaa kannattaa paastottaa 1-2 tuntia, jotta se olisi nälkäinen. Tamman silmät voidaan peittää ja tarvittaessa eläinlääkäri voi rauhoittaa tamman. On tärkeää toimia rauhallisesti, mutta päättäväisesti.

Mikäli keinoemoa ei saada järjestymään, kannattaa varsan ruokinnasta konsultoida eläinlääkäriä.