"> Hippomedi

DIASTEMOJA KANNATTAA HOITAA -tapausselostus

Danilla todettiin marraskuussa 2015 kaksi diastemaa eli leventynyttä hammasväliä ja niihin liittyvä periodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen ja ikenen tulehdus (ns ientaskut). Diastemoja ja niihin liittyviä ientaskuja pidetään yleisesti kivuliaana ja tulehtuneet ientaskut ovat oivallinen reitti bakteereille elimistöön.

Ientasku muodostuu, kun leventyneeseen hammasväliin jää tiukasti rehua kiinni ja tämän seurauksena ien tulehtuu ja alkaa vetäytymään, jolloin ientasku syvenee. Pahimmillaan pitkälle edennyt periodontiitti voi johtaa hampaan kiinnityskudoksen laaja-alaiseen vaurioitumiseen, minkä seurauksena hammas alkaa heilua.

Diastemat ovat tavallisia iäkkäämmillä hevosilla, mutta niitä tavataan kaikenikäisillä. Nuorilla hevosilla diastemoja tavataan usein hampaiden vaihtumisen yhteydessä. Perifeerinen karies, virheellinen purenta sekä hampaiden lohkeamiset altistavat niiden muodostumiselle.

Diastemoista kärsivä hevonen voi tiputella rehua tai dippailla sitä veteen syömisen yhteydessä. Suusta voi tulla pahaa hajua, hevonen voi laihtua ja voi ilmetä ongelmia kuolaintuntuman kanssa,

Hoitona on diastemojen huolellinen puhdistus ja huuhtelu säännöllisesti, mahdollisten purentavirheiden korjaus, dieetin muokkaus ja suun päivittäiset huuhtelut. Vakavemmissa ja pidemmälle edenneissä tapauksissa diastemat voidaan hoitaa paikallisesti laittamalla väliaikaista paikkamateriaalia hammasväliin huolellisen puhdistuksen ja desinfioinnin jälkeen estämään rehun pakkaantuminen ja antamaan ienkudokselle mahdollisuus parantua. Joissakin tapauksissa diastemoja voidaan avartaa, jolloin rehua ei pakkaantuisi hammasväliin niin herkästi.

Eläinlääkäri diagnosoi diastemat ja niihin liittyvän periodontiitin huolellisen suun tutkimuksen perusteella. Hevonen on suositeltavaa rauhoittaa tutkimukseen, jotta myös viimeisten takahampaiden osalta tilanne päästään luotettavasti tarkastamaan hammaspeilin avulla.

Danin hampaita on hoidettu säännöllisesti 4-6 kk välein marraskuusta 2015 lähtien ja omistaja on huuhdellut suuta ahkerasti. Tilanne lähti pienin askelin korjaantumaan ja kontrollissa elokuussa 2017 todettiin diastemojen olevan poissa eikä ientulehduksestakaan ollut enää mitään merkkejä.