SUOLISTON HIEKKAKERTYMÄ / HIEKKAENTEROPATIA
Suoliston hiekkakertymät ovat hyvin yleinen ongelma hevospopulaatiossamme. Hiekkapohjainen tarha ja ruokinta maasta altistavat hiekan kertymiselle, mutta hiekkakertymiä tavataan myös muilla tarhanpohjilla tarhaavilla hevosilla. Se, ettei hevosen ole koskaan nähty syövän maata/hiekkaa, ei poissulje hiekkakertymän mahdollisuutta.
Hiekkakertymät voivat aiheuttaa erilaisia oireita. Tavallisimmat oireet ovat ähkyt tai ripuli/vetinen uloste normaalin ulosteen jälkeen. Joskus tavataan liikkumishaluttomuutta tai epämääräistä oireilua ratsastettaessa esim hakeutuminen toistuvasti pissaamisasentoon. Myös karvanlaatu voi heikentyä.
Hiekkakertymä diagnosoidaan vatsaontelon rtg-kuvauksella (ns hiekkakuva), jolloin nähdään myös hiekkakertymän koko. Hiekkaa poistetaan syöttämällä hevoselle psylliumia, jolla on laksatiivinen vaikutus ja hiekan poistuminen kontrolloidaan rtg-kuvauksella psyllium-kuurin lopussa. Mikäli hiekka ei lähde poistumaan kotihoidolla, voidaan hiekkaa poistaa klinikalla päivittäin tehtävillä nenämahaletkutuksilla. Tällöin hoitoon yhdistetään tavallisesti magnesiumsulfaatti. Joskus hevoset saavat ähkyoireita hiekanpoiston aikana ja vakavimmissa tapauksissa voivat vaatia jopa sairaalahoitoa.
Hiekkakertymän vuoksi hoidetun hevosen kohdalla kannattaa jatkossa panostaa ennaltaehkäisyyn hiekan kertymisen välttämiseksi. Ruokintaa maasta kannattaa välttää käyttämällä esim kiinteälle alustalle sijoitettua ruokintakaukaloa. Yksivaihtoehto on myös tarhanpohjan muuttaminen haketarhaksi, joka toimii osalla hevosista. Joskus hevosia joudutaan tarhaamaan kuonokopan kanssa ja tarhausaikaa lyhentämään.