"> Hippomedi

SEP ry:n Hevosjaosto tiedottaa: Neurologisia oireita aiheuttava hevosen herpesvirus leviää Euroopassa (2.3.2021)

SEP ry:n Hevosjaosto tiedottaa: Neurologisia oireita aiheuttava hevosen herpesvirus leviää Euroopassa (2.3.2021)
Espanjan Valenciassa helmikuussa ratsastuskilpailuihin (Valencia Spring Tour 2021) osallistuneita hevosia on sairastunut EHV1-viruksen (Equine Herpes Virus Type 1) aiheuttamiin vakaviin oireisiin. Moni on sairastunut kuumeeseen ja osa lisäksi neurologisiin oireisiin. Toistaiseksi viiden hevosen on ilmoitettu kuolleen. Kilpailupaikalla on edelleen karanteenissa 160 hevosta, joista yli 80 oireilee ja joista 11 on siirretty sairaalahoitoon. Valencian kilpailuun osallistui kaikkiaan 752 hevosta, joista suurin osa on palannut kotitalleihinsa tai siirtynyt seuraavalle kilpailupaikalle. Näiden hevosten mukana tauti on levinnyt jo ainakin Belgiaan, Ranskaan, Saksaan ja Sveitsiin.

EHV-1 tartunnan inkubaatioaika on 2-10 vrk ja neurologiset oireet alkavat yleensä noin 6-10 vrk tartunnan saamisesta. Sairastunut hevonen erittää virusta suu- sierain- ja sukupuolieritteisiin. Hevonen saa tartunnan hengitysteiden kautta ja virus voikin siirtyä hevosesta toiseen lyhyitä matkoja myös ilmateitse. Herpesvirus tuhoutuu melko nopeasti ympäristössä, sopivissa olosuhteissa se voi säilyä tartuntakykyisenä hevosen ulkopuolella noin viikon.

Herpestartunnasta toipunut hevonen muodostaa lyhyen, noin 3-6 kuukautta, kestävän immuniteetin tautia kohtaan ja jää usein latentiksi viruksen kantajaksi. Virus aktivoituu tyypillisesti stressitilanteen yhteydessä ja hevonen alkaa erittämään virusta uudelleen tartuttaen muita.

Euroopassa leviävän tautipurkauksen taltuttamiseksi ja suomalaisten hevosten suojaamiseksi epidemialta ovat asianmukaiset karanteenitoimet tuontihevosten kohdalla keskeisiä. Tuontihevonen on pidettävä erillään tallin muista hevosista vähintään kahden viikon ajan. Jos voidaan epäillä, että hevosella on suora tai epäsuora kontakti Valencian tautipurkaukseen, niin eristystä tulee jatkaa vähintään kolme viikkoa. Tällaisesta hevosesta otetaan nenänielunäyte (’nasopharyngeal swab’) heti sen saapuessa Suomeen EHV1-viruksen osoittamiseksi PCR-tutkimuksella ja näytteenotto toistetaan vielä ennen karanteenin purkamista. Hevosesta otetaan myös pariseeruminäytteet vähintään 10 päivän välein mahdollisen EHV1-vasta-ainenousun (serokonversio) toteamiseksi.

Herpestartuntojen (EHV1 ja EHV4) aiheuttamia hengitystieoireita ja luomisia voidaan vastustaa myös rokotuksin, mutta rokotteilla ei ole osoitettua tehoa neurologisia oireita vastaan. Herpesrokotteiden käyttämisestä neurologisen taudinpurkauksen yhteydessä ei ole asiantuntijoiden kesken yhtenäistä näkemystä. Rokotetta ei kuitenkaan suositella käytettäväksi jo altistuneille hevosille, koska näillä rokottaminen voi lisätä riskiä vakavampaan sairastumiseen. Yksittäistä tutkimusnäyttöä on myös siitä, että pian rokotuksen jälkeen neurologisia oireita aiheuttavalle EHV1-kannalle altistuneet hevoset sairastuivat rokottamattomia hevosia vakavampiin oireisiin.

Lisätietoa ja ohjeistuksia:

https://www.britishshowjumping.co.uk/news/British-Showjumping-Management-of-showjumpers-returning-to-UK-from-high-risk-areas-of-Europe
https://www.sva.se/aktuellt/nyheter/rekommenderat-smittskydd-efter-resor-med-hast/
https://inside.fei.org/system/files/Update_on_Equine_Herpes_Virus_Valencia_01_March_2021.pdf