"> Hippomedi

PRP-HOIDOT HEVOSILLE

PRP- hoito kuuluu ns. regeneratiivisiin hoitomuotoihin, joiden tarkoituksena on vaikuttaa vaurioituneen kudoksen paranemiseen siten, että kudoksen toiminnallisuus palautuisi mahdollisimman lähelle tasoa, jolla se oli ollut ennen vaurioitumista sekä vähentää arpikudoksen muodostumista vamma-alueelle. PRP -hoitoja on käytetty ensisijaisesti pehmytkudosvammojen hoidossa esim. ligamentti- ja jännevammat, mutta myös muissa tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa.

PRP- hoito perustuu verihiutaleiden sisältämiin kasvutekijöihin. Kun vaurioituneeseen kudokseen viedään kasvutekijöitä, lähtee paranemisprosessi paremmin käyntiin ja paraneminen tähtää toiminnallisesti parempaan lopputulokseen.

Käytännössä hevoselta otetaan verta, josta erotetaan verihiutaleilla rikastettu plasma. Tämä valmiste viedään vaurioalueelle tavallisesti ultraääniohjauksessa. Hoidon aikana hevonen on rauhoitettuna ja tarvittaessa hoitoalue puudutetaan. Tavallisesti yksi hoitokerta on riittävä, mutta tarvittaessa hoito voidaan kuitenkin uusia.

Paranemista seurataan ultraäänitutkimuksin. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että PRP -hoito ei nopeuta esim. jännevamman paranemista vaan tähtää siihen, että paranemisprosessin jälkeen jännekudos olisi mahdollisimman toiminnallinen ja rasitusta kestävä, jolloin esim. jännevammojen uusiutumisriski pienenee.