"> Hippomedi

ACS – HOIDOT (IRAP, CST) HEVOSILLE

ACS -(autologous conditioned serum) hoito on yhteisnimitys tälle anti-inflammatoriselle eli tulehdusta lievittävälle terapiamuodolle, josta käytetään tavallisemmin nimitystä IRAP- tai CST- hoito.

Kun kudos vaurioituu, alueelle vapautuu suuria määriä tulehduksenvälittäjäaineita, joista merkittävin yksittäinen tulehduksenvälittäjäaine on interleukiini-1, jonka määrä vamma-alueella nousee eksponentiaalisesti. Hoitomuoto tähtää tämän tulehduksenvälittäjäaineen toiminnan estämiseen blokkaamalla solutasolla sen reseptorit, jolloin tulehdusprosessin eteneminen estetään.

Valmiste tehdään hevosen veren valkosoluista. Hevoselta otetaan verta, jota inkuboidaan erikoissuunniteltujen lasihelmien kanssa, mikä stimuloi anti-inflammatoristen proteiinien tuotannon, joita saadaan näin suuri pitoisuus seerumiin.  Tätä valmistetta viedään sitten alueelle, jossa tulehdusreaktio halutaan pysäyttää.

ACS- hoitoja on käytetty ensisijaisesti nivelongelmien hoidossa, mutta hoitoa on aloitettu käyttämään myös muissa tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa. Tavallisesti ACS- hoitoja annetaan 3-4 kertaa noin viikon välein halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Hoitomuoto on erittäin hyvä vaihtoehto esim. lihaville tai muutoin kaviokuumeriskiryhmään kuuluville hevosille nivelongelmien hoidossa, silloin kun kortisonin käyttö voi olla haitallista.